Esküvői borravaló…


Esküvői borravaló…

A borravaló minden esetben személyes benyomásunk alapján, a kapott szolgáltatásért cserébe adható, pénzben kifejezett szolgáltatói megbecsülés, értékelés. Gyakran teszik fel nekem a jegyespárok a kérdést, hogy az esküvő esetén igénybe vett szolgáltatások alkalmával is elvárt ill. illik-e „jattot” adni.

Nos, nyilvánvalóan fontos ez a pont, hiszen az esküvői borravaló tételt is hasznos bekalkulálni a teljes esküvői költségvetésbe, vagyis nem árt számolni vele. Különösen azért, mert egy nagy létszámú, amúgy sem „költségtakarékos” esküvő esetén ez bizony magasabb summa lehet.

A szervizdíjat ma már hazánkban is sok vendéglátó egységben hozzászámolják a végszámla összegéhez, melynek mértéke színvonaltól függően 8-15% lehet. Ebből már következtethettek is arra, hogy azon az esküvői helyszínen, ahol nem kérik el „direkt” a szervizdíjat, bizony illik adni. Mértékét azonban ilyenkor Ti magatok állapíthatjátok meg (javasolt a 10% körüli összeg), méghozzá elégedettségetek fokának megfelelően. Ez igaz azon az esküvői helyszínen is, ahol amúgy a szerződött ár már tartalmazza a szervizdíjat. Vagyis azokat a szolgáltató személyeket, akik kifejezetten sokat segítettek, várakozásotokon és az elvárhatón is felüli kiszolgálásban részesítettek Benneteket – jutalmazzátok szívetek szerint.

Fenti kategóriába tartozik a catering vezető, étteremvezető, teremfőnök vagy felszolgáló, bartender és az esküvőszervező is. Félreértés ne essék, hangsúlyozom, ez opcionális, vagyis csupán adható, de sosem elvárható. Különösen, ha örömmel visszajárnátok például az esküvői helyszínként szolgáló étterembe kedvenc pincéretekhez – immár házaspár vendégként.

Az esküvői jármű (limuzin, hintó, oldsmobil) sofőrének 10-15% körüli borravalót illik adni, végül is „taxiban” ültök, csak ez a nap speciális.

A dekoratőrnek, virágosnak, fotósnak, cukrásznak, zenészeknek csak a valóban extra kiszolgálásért, hozzáadott értékért jár borravaló, szintén legfeljebb 15%-ig.

Az anyakönyvvezető által vezetett szertartás hivatalos minden tekintetben, tehát ők a helység jegyzője által meghatározott szabott árakkal dolgoznak, legyen szó házasságkötő teremben vagy külső helyszínen bonyolított esküvői szertartásról. Azzal, hogy ők köztisztviselők, talán el is mondtam minden borravalós szabályt.

Az egyházi szertartás többnyire térítésmentes, kivéve bizonyos szolgáltatásokért az adott egyházkerület, templom vagy atya által meghatározott díjakat (stólapénz, bérleti díj, orgonista díja, stb.). Ebben az esetben nem annyira borravalóról beszélünk, inkább illik az adott templomnak vagy egyházközségnek hitünk és lehetőségeink szerint adományt juttatni. Az adományt elegáns módon a násznagy adja át az esküvői ceremóniát megelőzően. Kihelyezett egyházi szertartás esetén illik felajánlani az atyának és segítőjének a helyszínre szállítást..